תאונת דרכים תוכר גם כתאונת עבודה בביטוח הלאומי, כאשר אדם נפגע בדרכו מביתו למקום העבודה, או בדרכו בחזרה מעבודתו לביתו או במהלך נסיעה הקשורה לעבודתו.
במידה ואינכם בטוחים אם מדובר בתאונת עבודה רצוי להתייעץ עם עורך דין, מאחר וסיווג לא נכון של התאונה עשוי לגרום בהמשך למלחמות מול חברות הביטוח, כיוון שאם נפגע מקבל תגמולים מביטוח לאומי אז חברה הביטוח משלמת לנפגע פיצוי נמוך מאחר והיא מקזזת את הכספים ששולמו מהמוסד לביטוח לאומי.
מה מבדיל בין תאונת דרכים לבין תאונת דרכים המוכרת גם כתאונת עבודה ?
כאשר מדובר בתאונת דרכים המוכרת גם כתאונת עבודה, בפועל מתקיימים שני הליכים נפרדים, המשפיעים והקשורים זה בזה.
בתאונת דרכים שאינה תאונת עבודה, ההליך התביעה יתנהל מול חברת הביטוח בלבד, והגורם אשר יקבע את נכותו של הנפגע הוא מומחה מטעם בית המשפט או מומחה אשר הוסכם על ידי שני הצדדים.
הליך ראשון הוא תביעה מול המוסד לביטוח לאומי להכרה בתאונת כתאונת עבודה. לאחר מכן הנפגע יעמוד בפני וועדה רפואית במוסד לביטוח אשר תקבע את נכותו זמנית והקבועה.
הליך התביעה מול המוסד לביטוח לאומי הנו הליך מורכב, יחד עם זאת עם ליווי של עורך דין נפגע יוכל למצות את מלוא הפיצוי המקסימאלי אותו יוכל לקבל.
לאחר שנקבעה נכותו של הנפגע בוועדה של המוסד לביטוח לאומי, קביעת שעור הנכות של הוועדה בביטוח הלאומי – ענף נפגעי עבודה, מחייבת גם את חברת הביטוח (למעט מקרים חריגים ביותר), ולכן בניהול ההליך מול חברת הביטוח אין צורך בהליך של מינוי מומחה לצורך בדיקת הנפגע וקביעת שיעור נכותו.
מעבר לקשר בין קביעת הוועדה המחייבת בהליך התביעה מול חברת הביטוח, קיים דבר נוסך והוא ניכוי הגמלה.
חברת הביטוח רשאית על פי חוק לנכות כל גמלה הקשורה בקשר סיבתי לתאונה. כלומר כספים שהנפגע קיבל מהמוסד לביטוח לאומי עקב פגיעתו בתאונה ינוכו מפיצוי לו אותו הוא זכאי לקבל מחברת הביטוח.
כך שאם כל נזקו של נפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה מוערך בסכום של 200,000 ₪, והוא כבר קיבל מהמוסד לביטוח לאומי 100,000 ₪ הרי שהנפגע יקבל מחברת הביטוח 100,000 ₪.
אם נפגע מסיבה כלשהי בחר שלא למצות את זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי, גם במקרה כזה חברת הביטוח תערוך חישוב של הכספים אותם הוא היה זכאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי, והיא תנכה מסכום הפיצוי את הכספים שהנפגע זכאי היה לקבל, למרות שהנפגע לא קיבל אותם בפועל, להליך זה קוראים "ניכוי רעיוני".
כך שברור שלנפגע תאונת דרכים המוכרת גם כתאונת עבודה למצות את כל זכויותיו הן מול המוסד לביטוח לאומי והן מול חברת הביטוח.